Konzumentova bilježnica https://blog.dnevnik.hr/konzument

srijeda, 30.04.2008.

Eurodizel gotovo 9 kuna po litri!

Ina povisila cijene goriva!

Maloprodajne cijene motornih benzina i dizelskih goriva na Ininim su benzinskim postajama od jučer porasle prosječnih 3,3 posto, a nešto više, četiri posto, poskupio je dizel.

U sljedeća dva tjedna eurosuper 95 prodavat će se na Ininim postajama po cijeni od 8,81 kunu po litri, što je 28 lipa, ili 3,3 posto više od dosadašnjih 8,53 kune.

Vozači koji koriste super 95 i super plus 98 plaćaju sada 28 lipa više - super 95 stoji 8,56 kuna po litri (3,4 posto više od dosadašnjih 8,28 kuna), a super plus 98 - 8,89 kuna (3,3 posto više od dosadašnjih 8,61 kunu).

Eurodizel dostiže granicu od devet kuna!

Eurodizel je poskupio 3,2 posto, na 8,97 kuna po litri (do sada 8,69 kuna), a više je, čak četiri posto, poskupio dizel i nova mu je cijena 8,80 kuna po litri (do sada 8,46 kuna).

Cijena plavog dizela viša je 3,2 posto i litra stoji 5,19 kuna (do sada 5,03 kune), a najviše, šest posto, poskupjelo je loživo ulje čija je nova cijena 6,20 kuna (do sada 5,85 kuna).


Podijeli • 30.04.2008. u 14:35 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 25.04.2008.

Zagreb smanjuje cijene komunalija

Nakon dugog neradnog perioda jučer se napokon sastalo povjerenstvo za praćenje rasta cijena u proširenom sastavu. Poklon povjerenstvu donio je gradonačelnik Grada Zagreba.

Grad Zagreb će od 1. svibnja sniziti cijene vode i to sa sadašnjih 11,71 kuna na 11,22 kuna, što je smanjenje za 4,2 posto. Istodobno će se smanjiti i cijena odvoza smeća i to s 0,85 na 0,825 kuna po metru četvornom, odnosno za oko tri posto. Najavio je to jučer predsjednik Vlade dr.sc. Ivo Sanader, nakon sastanka sa proširenim sastavom Povjerenstva za praćenje rasta cijena na kojem su uz predstavnike resornih ministarstava i socijalne partnere, sudjelovali i predstavnici gradova, općina i županija. Sanader je pozdravio tu mjeru Grada Zagreba i kazao kako očekuje da isto učine i vlasti ostalih lokalnih jedinica.

Predsjednik Vlade rekao je kako će Vlada poduzeti sve da hrvatski građani što bezbolnije osjete nagli rast cijena hrane i energenata na svjetskom tržištu koje se neminovno preslikava i na domaću situaciju. Najavio je i nove poteze Vlade u tom smjeru, a nakon što se razmotre svjetska kretanja. Osim toga, najavio je da će Vlada, nakon što u roku od dva tjedna socijalni partneri upute svoje primjedbe, ići u realizaciju izmjena i dopuna Zakona o komunalnom gospodarenju.

Pozdravio je rad Povjerenstva jer je ono nužno u situaciji kada na situaciji kada na globalnoj razini rastu cijene hrane i energenata. "Povjerenstvo je apsolutno opravdalo svoje postojanje i već pokazalo konkretne rezultate. Svi sudionici sastanka pokazali s jednakim duhom bez obzira na političke stranke iz kojih dolaze pokazali su spremnost da se olakša život građanima", rekao je i dodao da su svi pokazali iznimni stupanj kooperativnosti. Isto je tako izrazio nadu da će i građani prepoznati i pozdraviti poteze i mjere koje je Povjerenstvo do sada poduzelo. Također je pohvalio rad Povjerenstva enegetiku i obnovljive izvore energije i Povjerenstva za prehrambenu i poljoprivredu politiku koja također s posebnom pažnjom prate kretanja na globalnom planu te će vrlo skoro izaći s novim mjerama kojima će se i Hrvatska pokušati oduprijeti valu poskupljenja, a time i inflaciji. Zahvaljujući jednoj od Vladinih mjera do ljeta se cijene struje i plina neće dizati, a predsjednik Vlade nije htio spekulirati što će biti nakon tog roka.

"Teško je to predvidjeti jer ne možemo pratiti svjetske trendove, ali Vlada će učiniti sve što je u njenoj moći da se zaustavi udar na građane". Naime, kazao je predsjednik Vlade, kada je riječ o hrani svjetske su potrebe velike, a ponuda premala, te je nužna intervencija. Najvažnije je da su ljudi siti, a cijena energenata dostupna, rekao je.

Predstavnik poslodavaca Ivica Mudrinić također je upozorio da u vidu treba imati poremećaje na globalnoj razini koji će sasvim sigurno još trajati. Rekao je da to što su neki trgovački lanci snizili cijene nije dugoročno održivo te da se treba okretati dugoročnim rješenjima koja neće ugrožavati integritet gospodarstvenika i koja neće dovesti do toga da kapital bježi ih Hrvatske.

Sindikalni predstavnik Vilim Ribić pozdravio je rad Povjerenstva i kazao da to nije povjerenstvo za gašenje požara već povjerenstvo za sprječavanje požara. Rezultati rada možda nisu epohalni, ali su itekako korisni, rekao je Ribić i upozorio da bi inflacija bila puno veća da nisu poduzete određene mjere.

Predsjednik Holdinga Slobodan Ljubičić i potpredsjednik Vlade Damir Polančec mjesecima razgovaraju o sniženju cijena vode i odvoza otpada. Današnja odluka rezultat je tih pregovora, rekao je gradonačelnik Milan Bandić, nakon sastanka Povjerenstva za cijene. Bandić je priznao da će to biti udar na proračun. Morat ćemo postati racionalniji u poslovanju, kako bi taj gubitak ublažili, komentirao je Bandić. "Budući da je poskupljenje komunalija u Zagrebu bilo više nego u ostalim gradovima, od nas se očekivao i prvi potez". Sada su na redu drugi gradovi, rekao je Bandić. Na pitanje novinara hoće li se smanjiti i troškovi javnog prijevoza u gradu, koji je poskupio oko 30 posto, Bandić je rekao: Prijevoz nećemo ni smanjiti ni povećati jer ga 60 posto građana ionako ne plaća. "Oni koji rade neka plaćaju, to je princip solidarnosti". Cijene vode, odvoza otpada i prijevoza skočila je nakon 1. siječnja. U Holdingu su poskupljenje vode tada opravdali investicijom obnove vodoopskrbnog sustava vrijedne 160 milijuna eura.

Jučerašnja sjednica povjerenstva tako će ostati u pamćenju potrošača po "zagrebačkom poklonu građanima", ali to će na žalost biti i jedina konkretna mjera. Samo povjerenstvo stoga nije pokazalo svoju svrhu jer su do sad napravljene konkretne mjere rezultat pregovora Vlade s trgovcima i Gradom Zagrebom. Povjerenstvo nije odgovorilo konkretnim prijedlozima za sprječavanje inflacije koja Hrvatsku prati mjesecima nego gasi razbuktanu inflaciju povremeno držeći predstavu građanima i potrošačima.

Smanjenja cijena ipak treba pozdraviti, jer se na taj način barem malo izašlo u susret porezno preopterećenim građanima, no prave poteze i dalje očekujemo, posebno dugoročne planove i cjelovita rješenja. Rezime ove sjednice povjerenstva je puno obećanja o "uskoro" mjerama i jedna konkretna mjera.


Podijeli • 25.04.2008. u 12:52 • 0 KomentaraPrint#^

ponedjeljak, 21.04.2008.

Hrvatska najskuplja u regiji

Hrvatska je najskuplja od svih zemalja obuhvaćenih Procesom stabilizacije i pridruživanja te skuplja od nekih zemalja članica EU-a, pokazuje usporedba razine cijena za zapadni Balkan u 2006. godini, koju je objavila Europska komisija.

Eurostat je objavio usporedbu cijena u 2006. godini u četiri zemlje zapadnog Balkana (Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora i Srbija), trima kandidatskim zemljama (Hrvatskoj, Makedoniji i Turskoj) te u sedam susjednih zemalja članica Europske unije (Austrija, Bugarska, Grčka, Italija, Mađarska, Rumunjska i Slovenija).

Cijene hrane u Hrvatskoj u 2006. godini bile su na razini 87 posto prosjeka Europske unije. Iza nje slijede Turska s 83 posto europskog prosjeka, zatim Albanija i BiH s po 70 posto, Srbija sa 76 posto i Makedonija s 55 posto. Od susjednih zemalja, članica EU-a, hrana je najskuplja u Italiji (116 posto europskog prosjeka), Austriji (112 posto), Grčkoj (97 posto), Sloveniji (88 posto), Mađarskoj i Rumunjskoj po 70 posto te u Bugarskoj 55 posto.

Kod cijena obuće i odjeće, Hrvatska je iznad prosjeka EU-a, 106 posto, što je iznad cijena u Italiji (104 posto) i Austriji (102 posto) i Slovenije i Grčke s po 101 posto. Iznad prosjeka je i Crna Gora sa 105 posto, dok su ostale zemlje obuhvaćene analizom ispod europskog prosjeka.
Što se tiče cijena pokućstva, opreme i održavanja, Hrvatska je zajedno sa Slovenijom najskuplja (85 posto europskog prosjeka), a najjeftinija Bugarska s 55 posto.

Što se tiče troškova stanovanja, uključujući vodu, struju, plin i druga goriva, Hrvatska nije pretjerano skupa u odnosu na druge (40 posto). Od nje su skuplje Albanija (43 posto) i Crna Gora (41 posto). Najskuplja je Italija sa 104 posto, zatim Austrija s 95 posto, a najjeftinije su Bugarska i BiH s po 28 posto.

Zdravstvo i obrazovanje u Hrvatskoj točno su na polovici cijena u EU-u. Najskuplje je u Italiji (119) i Austriji (112 posto), a najjeftinije u Albaniji i Bugarskoj s po 20 posto.

Hoteli i restorani u Hrvatskoj su na 83 posto od europskog prosjeka. Od nje su skuplje Italija (101 posto) i Austrija (98 posto), a najjeftinije su Bugarska (35) i Makedonija (43 posto).

Istraživanja su proveli nacionalni statistički instituti uz koordinaciju Eurostata, statističkog ureda Europske unije.


Podijeli • 21.04.2008. u 19:44 • 0 KomentaraPrint#^

petak, 18.04.2008.

Opasni proizvodi na EU tržištu – RAPEX obavijest

Preko RAPEX-a, sustava brze razmjene informacija o opasnim potrošačkim proizvodima primili smo tjednu obavijest o štetnim proizvodima na EU tržištu. Neki od proizvoda vrlo vjerojatno se mogu se naći i na Hrvatskom tržištu. Većina proizvoda su kineske proizvodnje, međutim neki od njih su i poznati brandovi poput Volva i BMW-a.

Posebno ističemo igračku "Puff Puff cigarete" iz Hong Konga, proizvođača HAPPY INDUSTRIAL LIMITED za koju je potvrđen jedan incident. Naime, ta igračka u potpunosti imitira prave cigarete ne samo izgledom nego i prahom koji može imitirati dim, taj prah ukoliko se inhalira može izazvati iritaciju respiratornog trakta. Takve igračke inače nisu preporučljive za djecu zbog toga što pušenje kao štetnu naviku pretvaraju u igračku, a jedan prijavljeni incident sa dotičnom igračkom u Njemačkoj ukazuje i na mogućnost direktne zdravstvene posljedice.

Osim ove igračke RAPEX je izvijestio i o slijedećim opasnim proizvodima:

1. Toys Toy binoculars New Style Telescope Model: Item 939

2. Motor Vehicles Passenger car Volvo Model: V70, XC70 and S80

3. Electrical Appliances Adapter Travel & Co Model: 14098

4. Clothing and Fashion items Children's top and trouser set Tissaia Model: Ref. 360606042105993

5. Food-Imitating Products Decorative plastic articles Linea Casa In Model: Barcode 8019050260953

6. Motor Vehicles Mini motorbike Unknown Model: HB-GS02C

7. Motor Vehicles Quad Unknown Model: ZYZC0801021020ST

8. Childcare Articles Playpen Galassia Model: 025

9. Electrical Equipment Cord extension set Raydan Model: 09023

10. Motor Vehicles Passenger car Ford Model: Transit 2000.5 RWD

11. Clothing and Fashion Items Baby clothing Kinderit Model: Item no. 8216

12. Chemical Products Rubber solution in bicycle repair kit Bicycle Gear Model: Item 84333

13. Motor Vehicles Passenger car Mercedes-Benz Model: Type 199

14. Childcare Articles Soother with chain and clip Vidal Model: Ref. 324

15. Toys Soft toy cow MBS Model: Ref. PEL0928

16. Childcare Articles Baby carrier Prenatal Model: Canguro so tender

17. Motor Vehicles Passenger car BMW Model: K71/F-series

18. Lighting Chains Lighting chains Unknown Model: 100 Mini Lights

19. Toys Rattle set Baby play set Model: No. 8808, 1004, 1016 and 1017

20. Electrical Appliances Vacuum cleaner Matsui Model: MVC2000M

21. Electrical Appliances Hair crimper Trendy Model: Art. 2637 17/07

22. Toys Expanding toys Hingfat Toys Manufacturer® Model: No. 533

23. Electrical Appliances Wall-mounted condensing gas boilers Buderus Model: Logamax plus GB 142-24 and GB 142-30

24. Chemical Products Rubber solution bicycle repair kit Ripara E Vai Model: RIPARA E VAI” kit, Article code 263264, bar code 8 016565 004782,
“RIPARA BICI” set, Article code 263315, bar code 8 016565004058.

25. Chemical Products Rubber solution bicycle repair kit Bicycle Gear Model: Item 68327

26. Toys Joke item Happy Industrial Limited Model: Barcode 4012825533003


Kompletne podatke možete naći na slijedećim stranicama: http://ec.europa.eu/consumers/dyna/rapex/create_rapex.cfm?rx_id=180


Podijeli • 18.04.2008. u 14:52 • 0 KomentaraPrint#^

Nova poskupljenja, cijena kruha raste

Najava novog poskupljenja umjetnog gnojiva kutinske Petrokemije izazvalo je lančanu reakciju koja bi uskoro mogla rezultirati velikim skokom cijene kruha za krajnje konzumente.

Umjetno gnojivo poskupjelo je 24 posto kako su objavili iz Petrokemije, pa se ukupno godišnje poskupljenje popelo na čak 43 posto, uz prethodno poskupljenje od 19 posto.

Novim povećanjem cijena Petrokemija nije ispoštovala obećanje koje je dala nakon zadnjeg poskupljenja u veljači. Tada su se čelnici uprave Petrokemije s Vladom dogovorili da novo poskupljenje neće biti preko 19 posto. Time se pokazalo da politika dogovaranja cijena na slobodnom tržištu ne može osigurati zaustavljanje inflacije.

Poljoprivrednici su najavili dizanje cijene pšenice dok su proizvođači kruha najavili podizanje cijena kruha!


Podijeli • 18.04.2008. u 12:11 • 0 KomentaraPrint#^

utorak, 15.04.2008.

Indeks potrošačkih cijena u ožujku 2008.

Cijene dobara i usluga koje se koriste za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u ožujku 2008. u odnosu na veljaču 2008. u prosjeku su više za 0,6%, dok su u odnosu na ožujak 2007., odnosno na godišnjoj razini, više za 5,7%, a u godišnjem prosjeku za 4,0%.

Promatrano po glavnim skupinama prema namjeni potrošnje, u ožujku 2008. u odnosu na veljaču 2008. najviše su porasle cijene odjeće i obuće (za 4,3% / promjena sezone), cijene ugostiteljskih usluga (za 1,4% / više cijene hrane i pića u ugostiteljskim objektima), cijene prometa (za1,3% / više cijene goriva) te cijene pokućstva, opreme za kuću i redovitog održavanja (za 0,4%).Cijene ostalih dobara i usluga u ožujku 2008. u odnosu na veljaču 2008. više su za 0,3%, cijene prehrane i bezalkoholnih pića, cijene alkoholnih pića i duhana kao i cijene zdravstva više su za 0,2%. Porast indeksa potrošačkih cijena ublažile su cijene rekreacije i kulture koje su u ožujku 2008 u odnosu na veljaču 2008. u prosjeku niže za 0,7% te cijene stanovanja, vode, energije, plina i drugih goriva za 0,1%.

Istodobno su cijene komunikacija i cijene obrazovanja u ožujku 2008. u odnosu na veljaču 2008. u prosjeku ostale na razini cijena iz veljače.

Najveći doprinos povećanju indeksa potrošačkih cijena u ožujku 2008. u odnosu na veljaču 2008. imale su cijene odjeće i obuće (za 0,36%), cijene prometa (za 0,15%), cijene prehrane i bezalkoholnih pića (za 0,06%) i cijene ugostiteljskih usluga (za 0,05%), a doprinos smanjenju imale su cijene rekreacije i kulture (za-0,04%) te cijene stanovanja, vode,energije, plina i drugih goriva (za-0,01%).

U okviru indeksa potrošačkih cijena, cijene dobara u ožujku 2008. u odnosu na veljaču 2008. u prosjeku su više za 0,8%, a cijene usluga niže za 0,2%.

Promatrano po podindeksima, u ožujku 2008. u odnosu na veljaču 2008. indeks dobara bez prehrane, pića i duhana viši je za 1,5%, indeks dobara bez električne energije za 0,9%, indeks ukupno bez energije i prehrane za 0,7%, indeks ukupno bez energije za 0,5% i indeks prehrane, pića i duhana za 0,2%.

Izračun indeksa napravio je Državni zavod za statistiku.


Podijeli • 15.04.2008. u 20:22 • 0 KomentaraPrint#^

Upaljači opasni za djecu!

Europska komisija je prije više od godinu dana vodila raspravu o opasnosti koju za djecu predstavljaju iznimno jeftini jednokratni upaljači kao i upaljači u obliku igračke, sa animiranim likovima i sličnim djeci primamljivim ilustracijama i oblicima.

U ožujku 2007. godine donesena je odluka da se takvi upaljači, opasni po djecu moraju ukloniti sa tržišta te je trgovcima dan rok od godinu dana da prodaju postojeće zalihe. Rok je istekao u ožujku ove godine te se u Europskoj uniji više ne mogu prodavati jednokratni upaljači kao i upaljači koji su kreirani kao igračke te stoga primamljivi djeci. Iz te odluke izuzeti su upaljači koje djeca ne mogu koristiti radi kompliciranosti ili potrebne sile kao i upaljači koji se mogu puniti. Od sada se na tržištu EU mogu naći samo upaljači koji udovoljavaju normi: EN 13869:2002.

Ovakva odluka u Uniji je donesena nakon više događaja u kojima su se djeca ozljeđivala koristeći upaljače.

Odluka je donesena prvenstveno radi jako jeftinih jednokratnih upaljača do kojih su djeca lako dolazila jer su se često ostavljali dostupni djeci jer konzumenti nisu davali posebnu pozornost lako dostupnim i jeftinim upaljačima. Međutim, proizvođači jeftinih upaljača lako će se prilagoditi novoj normi te i dalje nuditi vrlo povoljne upaljače u skladu s normom koji će i dalje prvenstveno zbog cijene biti dostupni djeci. Radi toga odrasli moraju pridavati pažnju upaljačima kao opasnim proizvodima ukoliko djeca dolaze u dodir s njima.

Društvo Konzument upozorava građane da uklone upaljače od blizine djece kao i druge materijale s kojima se djeca mogu ozlijediti.


Podijeli • 15.04.2008. u 14:41 • 0 KomentaraPrint#^

subota, 12.04.2008.

Indeksi cijena industrijskih proizvoda pri proizvođačima u ožujku

Cijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u ožujku 2008. u odnosu na veljaču 2008. u prosjeku su više za 0,8%, u odnosu na prosinac 2007. za 3,4%, a u odnosu na ožujak 2007. više su za 7,6%.

Promatrano po Glavnim industrijskim grupacijama 2001. (GIG 2001.), cijene trajnih proizvoda za široku potrošnju u ožujku 2008. u odnosu na veljaču 2008. u prosjeku su više za 6,4%, cijene energije za 1,4%, a cijene intermedijarnih proizvoda, osim energije za 0,7%, dok su cijene kapitalnih proizvoda u prosjeku niže za 0,1%. Istodobno su cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju u prosjeku ostale na razini cijena iz veljače.

Po odjeljcima NKD-a 2002., porast cijena u ožujku 2008. u odnosu na veljaču 2008. ostvaren je u proizvodnji medicinskih, preciznih i optičkih instrumenata i satova (9,8%), proizvodnji naftnih derivata (5,9%), proizvodnji namještaja, ostaloj prerađivačkoj industriji, d. n. (5,6%), proizvodnji metala (3,4%), proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda (1,6%), proizvodnji proizvoda od metala, osim strojeva i opreme (1,3%), vađenju ostalih ruda i kamena (0,7%), proizvodnji proizvoda od gume i plastike (0,6%), proizvodnji hrane i pića (0,5%), proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda (0,4%), proizvodnji uredskih strojeva i računala (0,3%), proizvodnji duhanskih proizvoda, proizvodnji odjeće; doradi i bojenju krzna te u preradi drva, proizvodnji proizvoda od drva i pluta, osim namještaja; proizvodnji predmeta od slame i pletarskih materijala (0,2%).

Pad cijena u ožujku 2008. u odnosu na veljaču 2008. po odjeljcima NKD-a 2002. ostvaren je u proizvodnji celuloze, papira i proizvoda od papira (-5,4%), proizvodnji radiotelevizijskih i komunikacijskih aparata i opreme (-4,9%), proizvodnji tekstila (-3,9%), štavljenju i obradi kože; proizvodnji kovčega i torbi, ručnih torbica, sedlarskih i remenarskih proizvoda i obuće (-3,4%), vađenju sirove nafte i zemnog plina (-0,5%), proizvodnji električnih strojeva i aparata, d. n. kao i u proizvodnji strojeva i uređaja, d. n. (-0,2%), te u izdavačkoj i tiskarskoj djelatnosti te umnožavanju snimljenih zapisa (-0,1%).

U ostala četiri odjeljka industrijske proizvodnje cijene su u ožujku 2008. u odnosu na veljaču 2008. u prosjeku ostale na istoj razini.

Izračun indeksa napravio je Državni zavod za statistiku.


Podijeli • 12.04.2008. u 14:25 • 0 KomentaraPrint#^

Štetni aditivi u slatkišima za djecu!

Hiperaktivnost i značajno smanjenje kvocijenta inteligencije za pet bodova kod djece, konkretna je posljedica utjecaja šest prehrambenih aditiva, odnosno umjetnih bojila koja se najčešće nalaze u slatkišima i bezalkoholnim pićima dostupnima i na policama u našim trgovinama.

Pogubni utjecaj konkretnih bojila rezultat je studije Sveučilišta u Southamptonu, čije je nalaze ovih dana negirala Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) objavom da su dokazi studije limitirani i time dopustila daljnju uporabu spornih bojila, iako najavivši njihovu kontrolu.

Britanski mediji prenose da su znanstvenici čiji je rad EFSA ignorirala uputili tamošnjoj Agenciji za hranu zahtjev za trenutnom akcijom. Njihov je apel usvojen te je britanska Agencija za hranu upozorila proizvođače na posljedice i očekuje se da će, unatoč europskoj šutnji, umjetna bojila zamijeniti prirodnima.

Istu preporuku domaćim je proizvođačima uputio i Znanstveni odbor za prehrambene aditive, arome, pomoćne tvari u procesu proizvodnje i predmete koji dolaze u neposredan dodir s hranom Hrvatske agencije za hranu.

Šest ispitanih aditiva

E102: Tartrazine

Sintetsko žuto azo bojilo. Može izazvati alergiju kod osoba koje su osjetljive na aspirin ili benzojevu kiselinu (E210), kao i kod onih koje boluju od astme. Moguće su smetnje disanja, osip na koži, smetnje vida. U kombinaciji s benzojevom kiselinom (E210) može izazvati sindrom hiperaktivnosti kod djece. Zabranjeno u Norveškoj.

E104: Quinoline yellow

Sintetsko žuto bojilo. Upotrebljava se u prehrambenoj industriji, ali i u preparatima za kosu, kolonjskim vodama i slično. Može izazvati alergiju i dermatitis. Pokusi na životinjama upućuju na kancerogeno djelovanje čistoga kinolina. Zbog kemijske srodnosti s azo bojilima pretpostavlja se da u osjetljivih osoba može izazvati i hiperkinetički sindrom. Zabranjeno je u SAD-u i Japanu.

E110: Sunset yellow

Sintetsko narančasto azo bojilo. Upotrebljava se u hrani koja se mora zagrijavati, ali i u drugim prehrambenim proizvodima te u lijekovima. Može izazvati hiperkinetički sindrom i alergijske reakcije (urtikarija, rinitis), posebno kod osoba koje su osjetljive na aspirin ili benzojevu kiselinu (E210). U pokusima na životinjama ustanovljeno je da može prouzročiti rak bubrega. Pretpostavlja se također da bojilo E110 može utjecati na nastajanje neurodermitisa i astme. Zabranjeno je u skandinavskim zemljama.

E122: Carmoisine

Sintetsko crveno azo bojilo. U osoba osjetljivih na aspirin ili benzojevu kiselinu (E210) može izazvati alergiju, urtikariju i rinitis. Pretpostavlja se također da može prouzročiti neurodermitis i astmu.

E124: Ponceau 4R

Sintetsko crveno azo bojilo. Na osnovi kemijske srodnosti s azo bojilima pretpostavlja se da može izazvati alergiju i hiperkinetički sindrom, posebno u osoba koje su osjetljive na aspirin ili benzojevu kiselinu (E210). U istraživanjima na životinjama pokazalo se da može izazvati rak. Zabranjeno je u SAD-u i Norveškoj.

E129: Allura red

Sintetsko crveno azo bojilo. Nedovoljno ispitano. U pokusima na životinjama primijećene su promjene ponašanja poput hiperaktivnosti. Na osnovi kemijske strukture (azo bojilo) pretpostavlja se da može izazvati alergiju i hiperkinetički sindrom, posebno kod osoba osjetljivih na aspirin ili benzojevu kiselinu (E210). Pretpostavlja se također da može utjecati na nastajanje neurodermitisa i astme.


Podijeli • 12.04.2008. u 14:05 • 8 KomentaraPrint#^

srijeda, 02.04.2008.

Mobiteli opasniji od cigareta

Postoji značajan i sve veći broj dokaza za vezu između upotrebe mobilnih telefona i određenih tumora na mozgu - izjavio je dr. Vini Khurana, ugledni neurolog i stručnjak za rak koji u svojoj posljednjoj studiji tvrdi da korištenje mobitela u razdoblju od deset godina može čak udvostručiti rizike od raka mozga.

Mobilni telefoni mogli bi ubiti daleko više ljudi negoli pušenje ili azbest dodao je Khurane koji savjetuje izbjegavanje upotrebe mobitela kad god je to moguće te upozorava svjetske vlade da industrija mobitela mora poduzeti hitne korake da spriječi izlaganje zračenju.

Štetno zračenje mobitela, vjeruje Khurana, bit će "definitivno dokazano" tijekom sljedećeg desetljeća. Dotad će mnogi takve studije uzimati s rezervom baš kao što je i slučaj kod domaćih neurokirurga koji su redom objasnili kako su za problem čuli, ali da ga nitko još nije znanstveno dokazao.

Doktor Vini Khurana primio je tijekom posljednjih 16 godina 14 nagrada, objavio desetke znanstvenih radova i revidirao više od 100 studija o utjecaju mobilnih telefona.

Njegova studija, na kojoj je radio više od godinu dana, bit će uskoro objavljena. Stručnjak, inače indijskog porijekla, neurokirurg je u bolnici u Canberri i profesor neurokirurgije na Australian National Universityju.

Poznat je i zbog pothvata u kojem je, u spomenutoj bolnici, izvedena operacija mozga na budnom pacijentu.


Podijeli • 02.04.2008. u 14:40 • 1 KomentaraPrint#^

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

04/2010 (2)
03/2010 (2)
02/2010 (3)
11/2009 (3)
10/2009 (1)
09/2009 (1)
07/2009 (1)
04/2009 (2)
03/2009 (1)
11/2008 (1)
10/2008 (4)
09/2008 (1)
08/2008 (2)
07/2008 (3)
06/2008 (6)
05/2008 (10)
04/2008 (10)
03/2008 (18)
02/2008 (13)
01/2008 (1)
12/2007 (3)
11/2007 (2)
10/2007 (1)
09/2007 (7)
06/2007 (3)
05/2007 (2)


Komentari da/ne?

*Konzumentova bilježnica*


Konzumentov blog "Konzumentova bilježnica" predstavlja kako i sam naziv kaže bilježnicu u koju upisujemo aktualne teme za potrošače u Hrvatskoj ali i šire.

U "Konzumentovu bilježnicu" upisujemo probleme, vijesti, rješenja i preporuke…

Pozivamo vas da svojim doprinosom pomognete da bilježnica svakim danom bude ispisana vašim problemima kao i njihovim rješenjima. Zajedničkim radom možemo postići stvarno ostvarenje prava potrošača…

Neka se glas potrošača čuje!


Konzumentova bilježnica može se pronaći i u tiskanom formatu!

*Poveznice*


- Državni inspektorat

- Consumers International

- EU DG Consumer Affairs

- European Consumers Org.

- DZPP "Konzument"

- Konzument na facebooku

- Reklamacije.net

*******

- NATO - OPSA

- Denis blog

- EVO etika


*******


RSS

*******


Pretraži Konzument


*******

Konzument predlaže:

Preko Outlook Expressa ili Googla sudjelujte u raspravama pri interesnoj grupi (news group): hr.soc.zastita-kupaca

Posjetite reklamacije.net - portal za reklamacije i pritužbe građana

Pridružite se Konzumentu na Facebooku

*Kontakt*


Društvo za zaštitu prava potrošača "Konzument"

Poljana Zvonimira Dražića 9
HR-10000 Zagreb

e-pošta: Konzument

www.konzument.hr

matični broj: 2175223

žiro račun: 2360000-1101937190 (ZABA)

Pružite nam potporu u radu, simboličnom uplatom na žiro račun Konzumenta i Vi sudjelujete u gradnji informiranog potrošačkog društva.

Uplata donacije Društvu Konzument može se koristiti za smanjenje porezne osnovice u istom iznosu, a do 2 posto ukupnog prihoda ili dohotka u prethodnoj godini za pravne i fizičke osobe.

Ukoliko trebate savjet ili pomoć, slobodno nas kontaktirajte…
yes

*Tko smo mi...*


Mi smo potrošači, poput Vas! Smatramo da građani kao potrošači imamo pravo na kvalitetan život, na izbor! Udružili smo se da ostvarimo svoja prava i da pomognemo svojim sugrađanima.

Pridružite nam se i Vi…

Povodom usvajanja Deklaracije o pravima potrošača, ožujak 1962.godine, tadašnji predsjednik SAD-a John F. Kennedy izjavio je: "Prema definiciji, u potrošače se uključuje sve nas, i mene kao predsjednika SAD-a! Potrošači su najveća gospodarska skupina na koju utječe gotovo svaka javna ili privatna gospodarska odluka. Oni su najvažnija skupina čiji se stavovi vrlo često ne čuju! Glas potrošača mora se čuti!"

Konzument je udruga građana osnovana 2006. godine. Mi smo zagovaratelji prava potrošača (konzumenata) i njihove zaštite. Konzument se skrbi za ostvarivanje informacijskih, sigurnosnih, obrazovnih i drugih interesa potrošača; zaštitu standarda, socijalnog i zakonskog statusa potrošača. Konzument je usmjeren na podizanje kvalitete proizvoda i usluga; podizanje javne svijesti o potrošačkim pravima; informiranje, upozoravanje i educiranje građana Republike Hrvatske – potrošača roba i usluga. Smatramo da građani Hrvatske imaju pravu na izbor, sigurnost, kvalitetne informacije i slobodu pri potrošnji roba i usluga. Zalažemo se za skladan odnos između pružatelja i primatelja roba i usluga u kojem će se iznad svega cijeniti i poštivati potrošača i njegova prava kao i kvalitetu proizvoda i usluga.

© 2007-2010 Konzument


Creative Commons License


Ovo djelo je ustupljeno pod Creative Commons licencom Imenovanje 2.5.


Pridruzite se Konzumentu na Facebooku

Pridruzite se Konzumentu na Twitteru

Brandovi potrosackog povjerenja